Door de Stichting, of onder haar auspiciën, zijn in het verleden enkele boekwerken in PDF-vorm uitgebracht. Het auteursrecht van alle publicaties berust bij de auteur tenzij in de publicatie is aangegeven dat dit recht aan de Stichting toebehoort.
2015 - ‘Een woning die nimmer vergaat’
Proeve van een canon voor het Apostolisch Genootschap
door Robin Brouwer en Manfred Horstmanshoff
Op verzoek van het bestuur van het Apostolisch Genootschap hebben Robin Brouwer en Manfred Horstmanshoff eind 2015 een proeve van een canon geschreven over het gedachtegoed van het Apostolisch Genootschap, waarin ze, zich baserend op de traditie van het apostolische werk, schetsen hoe het genootschap zich verder in de toekomst zou kunnen ontwikkelen.
Dit rapport werd in januari 2016 aan het bestuur aangeboden.
- Robin Brouwer (1960-2020) was maatschappijfilosoof, verbonden aan o.a. de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit van Paderborn (Duitsland). Hij hield zich bezig met een kritische analyse van de postmoderne-neoliberale samenleving en met godsdienstwijsbegeerte, in het bijzonder het werk van de joodse denker Jonathan Sacks. Na in het Apostolisch Genootschap te zijn opgegroeid bekeerde hij zich later tot het liberale joodse geloof. Van hem verschenen: Liberticide. Kritische reflecties op het Neoliberalisme (Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2008 – samen met Tiers Bakker), Vrijheid. Maar voor wie? (2012 – idem) en Leven en dood. Over mens-zijn en zingeving (2013, uitgegeven bij het Instituut voor Filosofie). Hij was vanuit het Apostolisch Genootschap lid van het Vrijzinnig Universitair Netwerk.
- Manfred Horstmanshoff (1944) is emeritus hoogleraar geschiedenis van de antieke geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde talrijke boeken en artikelen op zijn vakgebied. Vanaf 1969 tot 2008 was hij betrokken bij de geestelijke verzorging in het Apostolisch Genootschap, o.a. als voorganger in Vlaardingen en in Delft. Hij was initiatiefnemer van de Van Oosbreestichting, officieel Stichting J.H. van Oosbreelezing.Hij publiceerde onder andere ook Bewogen woorden. Klein apostolisch woordenboek (Apostolisch Genootschap, Baarn, 2011, zie: het boek Bewogen Woorden en ‘Oog in oog’, Over Paulus’ Eerste brief aan de Korintiërs en de apostolische traditie, Eburon, Utrecht, 2019, zie: het boek Oog in oog
Links naar de Boeken
1) ‘Een woning die nimmer vergaat’
3) Oog in oog
OVERZICHT EERDERE UITGAVEN:
Oog in oog.
Dit boekje, met als ondertitel Over Paulus’ Eerste brief aan de Korintiërs en de apostolische traditie, met illustraties van Riet Riemers, is geïnspireerd op de Van Oosbreelezing van Manfred Horstmanshoff in 2009. Het werd gepresenteerd tijdens het najaarsymposium in 2019. Een pdf van het boekje kan hier gevonden worden. Het boekje kan ook worden besteld via het bestelformulier waarin het gewenste boekje en aantal exemplaren moet worden opgegeven . De prijs is € 16,00 (donateurs € 15,00).
Bij dit boekje hoort een viertal liederen, die kunt u hier beluisteren.
______________________________________________________________________________________________________________
De apostolische beweging (pdf)
Een overzicht van de herkomst van het liedgoed en het gedachtegoed tussen 1826 en 1946, van Alexander Lammertsma, 179 blz., mei 2017.
Bijlage: Index van genoemde liederen, 9 blz.
Bewogen woorden (pdf)
van Manfred Horstmanshoff, 140 blz., 2011.
Woorden brengen in beweging. Er zijn woorden die ons tot daden dringen, of te denken geven, die ons verwarmen of ergeren. Woorden zijn zelf ook in voortdurende beweging. Sommige komen op, andere verdwijnen weer. Woorden kunnen van betekenis veranderen, ook van vorm. De maatschappij verandert en wij veranderen mee, dus ook onze taal.
Oude, ogenschijnlijk onveranderde woorden zien we vandaag in een nieuw licht. In dit boek vertelt Manfred Horstmanshoff de geschiedenis van 40 woorden. Daarin weerspiegelen zich de veranderingen die zich in de maatschappij, en dus ook in het apostolische Werk hebben voltrokken. Het is een momentopname. Zelf leveren we als apostolische taalgebruikers – bewust of onbewust – ook weer een bijdrage aan het veranderingsproces.
Alom Schepping (pdf)
van Willem Hirs, 58 blz., april 2009.
Sinds de Verlichting is schepping - als al het geschapene en als proces - belangrijk in betekenis verhelderd, terwijl het ook een mysterie is gebleven, zie ook onder ARTIKELEN 2018-4 Het Levende woord. In Alom Schepping is geprobeerd een herkenbare relatie te leggen tussen de centrale betekenis van schepping in de apostolische cultuur en enige wetenschappelijke literatuur over schepping. Het besef niet alleen deel van de schepping te zijn maar er ook weet van en deel aan te hebben, maakt mensen medeverantwoordelijk voor het voortbestaan ervan.